fredag 24 juni 2011

Nyttiga grahamsbullar

Grahamsbullar ca 16 st.

50 g jäst
80 g smör
5 dl standardmjölk
2 tsk salt
1 dl (drygt) sirap
7 dl grahamsmjöl
6 dl vetemjöl
1 dl vetekli
1 dl solrosfrön
3/4 dl linfrön

ägg + mjölk till pensling

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken i kastrullen, värm tills det är fingervarmt. Häll över jästen och rör runt tills jästen lösts upp. Tillsätt sirap, salt, fröna, grahamsmjölet och typ hälften av vetemjölet. Rör runt och tillsätt mer vetemhöl tills degen är klar- när den börjar lossna lättare från bunken. Strö på lite mjöl när degen är klar och täck bunken med bakduk, låt jäsa i 40-50 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Stjälp upp degen och börja knåda, tillsätt mer mjöl om det behövs. Dela i 2 delar, rulla varje del till en lång korv och dela den i 2 och sedan i 8 delar, rulla dem till bollar och lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar, låt jäsa 25-30 min till, under bakduk.

Pensla med 1 uppvispat blandat med en skvätt mjölk och strö solrosfrön ovanpå. Grädda i mitten av ugnen typ 10-12 minuter i 225 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar