lördag 4 februari 2012

Havregrynstekakor


8-10 st

50 g jäst
5 dl mjölk
50 g smör
1 msk ljus sirap
1 tsk salt
2 ½ dl havregryn
7 dl rågsikt
3 dl vetemjöl, ev mer

Ugn 225°

Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37° och häll över jästen och rör tills den lösts upp.

Klicka i rumstempererat smör och tillsätt sirap, salt, havregryn, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 8-10 bitar. Rulla varje bit till en bulle som plattas ut till en tekaka. Lägg tekakorna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 30 minuter.

Pensla tekakorna med vatten och strö på havregryn.

Grädda i ca 13 minuter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar