8-10 st
50 g jäst5 dl mjölk
50 g smör
1 msk ljus sirap
1 tsk salt
2 ½ dl havregryn
7 dl rågsikt
3 dl vetemjöl, ev mer
Ugn 225°
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37° och häll över jästen och rör tills den lösts upp.
Klicka i rumstempererat smör och tillsätt sirap, salt, havregryn, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 8-10 bitar. Rulla varje bit till en bulle som plattas ut till en tekaka. Lägg tekakorna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
Pensla tekakorna med vatten och strö på havregryn.
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37° och häll över jästen och rör tills den lösts upp.
Klicka i rumstempererat smör och tillsätt sirap, salt, havregryn, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 8-10 bitar. Rulla varje bit till en bulle som plattas ut till en tekaka. Lägg tekakorna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
Pensla tekakorna med vatten och strö på havregryn.
Grädda i ca 13 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar