Just nu väntar jag på att älsklingsmaken ska komma sig hem. Hoppas han inte läser det här men jag håller på med en överraskning åt honom; bakar rågbräck som modifierats liiiite. Hittade receptet ursprungligen på Hemmets journal:
Rågbräck
50 g jäst
5 dl mjölk
50 g smör eller margarin
1/2 dl brödsirap
2 tsk salt
6 dl rågmjöl, fint elle grovt
6 dl rågsikt
ca 3 dl vetemjöl
1 dl rågkross
russin
Ugn: 225°
Gör så här
1. Smält fettet, häll på mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet.
2. Tillsätt sirap, salt och nästan allt mjölet, spara lite vetemjöl till utbakningen. Arbeta degen smidig och låt den jäsa ca 40 minuter.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl. Lägg den i en bakpappersklädd långpanna, ca 35x30 cm. Kavla eller kläm ut degen.
4. Skär degen i lagom stora rutor med en degskrapa eller bordskniv. Jäs ca 30 minuter.
5. Grädda ca 15-20 minuter. Låt brödet svalna på galler under bakduk och bryt sedan loss rutorna. Brödet går bra att frysa.
Vad duktig du är på att baka!! å inte illa att gå ner i vikt:)) jaa du bm trodde att det är bara förvärkar.. å det är det nog. med ett jäkla tryck och sammandragningar! :)
SvaraRadera