fredag 1 mars 2013

Självmedicinering

Nu har jag varit förkyld i nästan två veckor. Har kört med både moderna och äldre metoder; pamol, strepsils, nässpray och hostmedicin har maxats och till detta har jag druckit mycket kardemumma-te (indian spice från Lipton) med honung samt mycket kanel i gröten som jag ibland t.o.m tagit som lunch. Och nu börjar det äntligen ge med sig! Lite snörvel har man men hostan är nästan, nästan helt borta. 

När man kollar upp om gamla läkeväxter så hittar man mycket riktigt både kanel och kardemumma, dock har de andra användningsområden än just förkylning... 

Kanel: Har använts i över 4 000 år för att värma kalla händer och fötter samt att det är bra mot gaser i magen och diarré. Studier har visat att en halv tesked om dagen sänker blodsockret hos personer med typ 2-diabetes. Kanel är även antiseptiskt, aptitretande och  parasitrensande, Israeliska forskare har även påvisat att extrakt av kanel hämmar magsårsbakterien Heliobacter pylori lika effektivt som antibiotika! Kanel ska dock inte användas alltför lättvindigt för det innehåller ett giftigt ämne som heter kumarin och som kan ge upphov till leverskador. Så här står det om kanel på en hemsida om örtmedicin

Kanel (Cinnamomum zeylanicum ) Egenskaper: Eterisk kanelolja är starkt antiseptisk, svampdödande och avskräcker parasitmaskar, men är också stimulerande på hjärtverksamhet, andning och tarmperistaltik vilket förbättrar aptit och matsmältning. Kaneloljan stimulerar utsöndring av matsmältningsvätskor, svett, tårvätska och slem från nässlem-hinnan. Oljan är också kärlsammandragande och har östrogeneffekt som förstärker livmoderns sammandragningar under förlossning. Dosering: Ett kryddmått (1.2 gram) bark per kopp bereds som infusionoch intages hett vid behov. Pulveriserad bark har kortare hållbarhet. 


Vad gäller kardemumma (bilden ovan) så är den bra för aptiten, mot gaser, den är kramplösande. Sen är ju kardemumma en så otroligt god krydda att sätta i vetebullar, rabarerpaj eller som sagt i te. 

Nu ska jag ta och fixa mig lite gogröt, det är hög tid för lite frukost!

Banan- och kanelgröt:
1 banan
1 msk pumpafrön
1 msk solrosfrön
1 msk kanel
1 msk russin
1 dl fiberhavregryn
2 dl vatten
salt

Häll upp vatten och salt, skiva ner bananen, häll i russin, frön och kanel. Låt koka upp i kastrull. Rör runt lite och häll på havregrynen och koka ihop i några minuter. Supermums med ett glas mjölk till!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar