Så fick jag ett jobbpass den 27/12 också, jobbade mellan 14-21,15. Det gick bra som vanligt.
Nyåret så hade vi blivit inbjudna till älsklingens jobbarkompis Lina och hennes man Henrik så vi firade in det nya året med god mat, härligt sällskap och alfapet. Vi var nog hemma bortåt 2-2,30 ish på nyårsdan tror jag.
I förra veckan så gjorde jag och makens polare Freddans fru Sabina stan och hade skojs, vi gick ut och lämnade männen åt sig själva. Vi höll nästan på att blåsa bort, var nog då som senaste stormen härjade. Tur vi bor så bra till i stan så man inte behöver gå långt. Vi hade sjuuuukt kul hon och jag och vi som skulle vara hemma hos våra respektive om någon timme spräckte juh det rätt fint, vi var kvar till stängningsdags och då var nog klockan 1... ;)
Och häromsistens så lärde vi känna en granne till oss, som bor några våningar upp i samma hus, Staffan, himla skojsig och trevlig tjomme.
Så man kan juh lugnt säga att vi har vart väldigt sociala under jul och nyår. Jag har vart ledig från skolan sedan 22/12 och börjar inte igen förrän 9/1 men jag har som vanligt massa att läsa och en hemuppgift att göra. Ska intervjua en person på 10-15 minuter och sedan transkribera det tror jag det stavas, dvs man ska skriva ner allt som sägs.
Har även lagat massa gott, som rubriken skvallrar om. Bland annat har mitt livs första vörtbröd fötts och gjort succé! Och även en kycklingpasterätt. Så här kommer recepten i sedvanlig ordning:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Vörtbröd, 2 stora limpor
100 g smör
100 g jäst för söta degar
1 flaskor porter á 0,5 L (finns i mataffärer)
4 dl drygt julmust
ca 1600 gr rågsikt (spara lite till utbakningen)
1 dl mörk sirap
1 dl honung
1 msk drygt salt
3-4 dl russin
2 msk pomeransskal
2 tsk kryddnejlika
2 msk mald ingefära
1 ägg till pensling
100 g jäst för söta degar
1 flaskor porter á 0,5 L (finns i mataffärer)
4 dl drygt julmust
ca 1600 gr rågsikt (spara lite till utbakningen)
1 dl mörk sirap
1 dl honung
1 msk drygt salt
3-4 dl russin
2 msk pomeransskal
2 tsk kryddnejlika
2 msk mald ingefära
1 ägg till pensling
1. Mät upp alla ingredienser INNAN du börjar baka, ett tips från coachen för det gör det så himla mycket enklare än att stå och mäta medans smör smälter osv. Smält smöret i en
kastrull och slå på porter och julmust. Värm till 37º. Smula ner jästen i en
degbunke och slå på degvätskan. Blanda i kryddorna och mjölet utom saltet och
russinen. Arbeta degen 5-10 min i maskin eller 15 min för hand. Häll i salt och
russin efter halva tiden. Känn efter om degen är kladdig eller fast, är den
degig (kladdig) så häller du i lite mer mjöl och låter maskinen jobba länge.
Låt jäsa under bakduk 1 tim.
2. Stjälp upp degen på
bakbord och knåda ihop den och forma till två avlånga eller runda bröd. Vik
liksom in kanterna på kort- och långsidor genom att helt enkelt böja in
kanterna in under brödet. Det är viktigt att forma och rulla bröden så degen
spänner för att det inte ska spricka när det gräddas. Degen är ganska kladdig
så mjöla händerna och försök undvika att knåda in för mycket mjöl i degen. Låt
jäsa på bakpappersklädd plåt i 30-40 min. Sätt ugnen på 175º.
3. Pensla bröden med
uppvispat ägg för en vacker blank yta. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 tim.
Du kan mäta med en termometer som du sticker in i brödet efter 40 min, när den
visar 98º är det färdigt alternativt grädda bröden i ca 55-60 min! Du kan lägga på aluminiumfolie om du tycker
bröden blir för mörka. Knacka under bröden och då hör du ett ihåligt ljud när
de är klara.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kycklingsås och pasta, 4 port.
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
½ chilifrukt
5-6 soltorkade tomater
4 kycklingbröstfiléer
Salt
Peppar
2 pkt Milda Mat Extra 4 % fett
2 msk Philadelphiaost
2-3 vitlöksklyftor
½ chilifrukt
5-6 soltorkade tomater
4 kycklingbröstfiléer
Salt
Peppar
2 pkt Milda Mat Extra 4 % fett
2 msk Philadelphiaost
champinjoner
riven ost
hot chilisås från Felix
Börja med att sätta på vattnet till pastan och koka
pastan enligt anvisning på förpackningen. Hacka lök, vitlök (kan även pressas), chili och
soltorkade tomater, kyckling och riv osten. Stek kycklingen och häll sedan i löken, champinjonerna, chilin, tomaterna. Stek på en stund och häll sedan i mildan och philadelfiaosten, tillsätt även den rivna osten och pressa i vitlöken, i med chilisåsen, krydda och smaka av. Låt puttra ihop en stund medans pastan kokar.
Vad kul med ett socialt jul å nyårsfirande;) Det är ju så kul att lära känna nytt folk, men ibland alltför svårt tycker jag ;)) Å goda recept.. längtar efter att få baka! ;)
SvaraRadera