torsdag 29 mars 2012

Ranelidrecention

Eftersom jag varit hemma från uni hela veckan med min tenta så har jag kunnat lyxa till och kunnat på kvällarna läsa i min julklapp jag fick från svärmor, boken Kniven i hjärtat av Björn Ranelid.

I början av boken, som är min första ranelidare, så vart jag nästan lyrisk över hans språk; korthuggna, kraftfulla metaforiska stycken men allteftersom man läste så inser man att det är så här boken kommer se ut, man ser flera upprepningar, som om författaren måste påminna sig själv om vad han skriver om. Till slut är boken rätt så förvirrande och man kan inte alltid förstå vem som "berättar". Minnen från förr blandas med nutid och olika personers perspektiv.

Boken handlar hur som helst om en Pappa, David, som sitter i fängelse för mord på två personer- vilket man förstår tidigt in i boken. Sen får man en plågsam väntan i nästan 300 sidor innan man får veta exakt vad som hände. Boken handlar även om hans hustru Anna och om deras tre barn; 2 flickor o en son, Kasper som besöker pappan i fängelset. Döttrarna, Davids föräldrar och alla andra vänder honom ryggen och förskjuter honom efter morden. Efter 8 ensamma år i fängelset, där den dyslektiske David så sakteliga börjat läsa böcker, så börjar Kasper- mot sina systrars vetskap, att besöka pappan för att nå någon slags försoning.

Om boken är bra? Ptja, den är annorlunda med vackert språk, den är nästan svulstig och klicheartad på många ställen, men visst, den klassiska storyn om död, mord, hat, kärlek, lögner och försoning känner alla till och man kan ju applicera hela berättelsen på andra scenarion, i andra kulturer. Han skriver som han verkar vara, hoppar runt i sina korta stycken och föder aforismer som på löpande band. Men jag ville bara bli klar med boken kände jag de sista 200 sidorna, så jag ger den sammantaget bara 2/5. Duger som ströläsarbok, trots sitt djupa tema. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Nu ska jag hur som helst fortsätta med tentan, siktar på att bli klar idag så man kan lämna in den i morron och ha en skön ledig dag! :D NU: KAFFE! :D Tjilevipp!

2 kommentarer: