lördag 31 mars 2012

Bröllopstårtan


NU ska jag äntligen ta tag i nåt som jag låtit vara alldeles för länge, att lägga ut receptet på vår goda bröllopstårta! Det är rätt trixigt att laga det men det är värt böket! :D Man gör tårtan i några omgångar och det tar tid och tålamod men ge inte upp! Tårtan grundas på en tårta som kallas antingen Pinocchiotårta eller Brittatårta men jag modifierade receptet lite och blandade mellan flera olika recept. Självklart har jag inte kvar exakta måtten, typiskt, men ungefär så här var det nog... :


Botten:
125 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker
5 äggulor
4 msk standardmjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver


Maräng:

5 äggvitor
2 1/2 dl strösocker, ev mer
1 påse hasselnötter, grovhackas

Hallongrädde:

5 dl vispgrädde

5 dl hallon
1-2 tsk strösocker

Chokladkräm:

3-4 dl vispgrädde 
0,5 dl socker 
3-400 g mjölkchoklad 
125 g smör 
1 msk vaniljsocker


GÖR SÅ HÄR:1: Separera äggulor och äggvitor i var sin skål. Vispa rumsvarmt smör och strösocker poröst, tillsätt en äggula i taget. Tillsätt mjölken under omrörning. Blanda ihop vetemjöl och bakpulver och rör sen ner det i smeten. Bred ut smeten på ett smörjt bakplåtspapper i en långpanna, ca 30x40 cm. 


2: Diska visparna ordentligt! Vispa sedan äggvitor och hälften av strösockret i en ren bunke  till ett hårt skum. Tillsätt resten av sockret och vispa till hårdare skum. Vill inte marängen "stanna" så tillsätt lite mer socker! Bred marängen ovanpå kaksmeten och strö över hasselnötskrosset. Grädda kakan i mitten av ugnen, ca 30 minuter- 
håll koll så det inte blir för mörkt! Låt svalna på galler.                

3: Chokladkrämen: Hacka mjölkchokladen i lite halvstora bitar, smält i en kastrull, 
låt det inte koka. Sätt smör i en en annan kastrull, tillsätt grädde, vaniljsocker och socker. Häll i den smälta mjölkchokladen i smörkastrullen, blanda och låt det inte koka upp, kolla hur konsistensen blir- blir det för tjockt, tillsätt mer grädde om det blir för trögflytande kommer du inte kunna bre ut det på kakan så det krävs lite fingertoppskänsla här (och tur!). Låt sedan svalna i kylskåpet. 

4: Skär kakan på mitten. Ta försiktigt loss den ena halvan från bakplåtspapperet med stekspade och lägg på ett tårtfat/bricka. Vispa grädden tjock med lite strösocker. Blanda försiktigt ner hallonen i grädden. Bred ut chokladkrämen på nedersta kakdelen och ovanpå chokladkrämen lägger du hallongrädden och lägg på den andra marängdelen ovanpå, smeta på med chokladkrämen och hallongrädde igen. Dekorera med färska hallon och delade jordgubbar.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar