Och så har vi haft midsommar sen sist. Eftersom jag jobbade sent kvällen innan midsommar så åkte vi till svärföräldrarna på självaste midsommarafton. Väl där byggde vi mitt livs första midsommarstång. Älsklingen hittade t.o.m ett par vilda irisar- ett av mina absoluta favoritblommor. Dessa sattes högt upp i stången! Det blev ingen stor stång men spelar ingen roll, det viktiga var att bi alla hjälptes åt!! Tyvärr började den sloka tämligen fort...
Sen bjöd svärmor på både förrätt och huvudrätt som bestod av helstekt oxfilé, färskpottis, murkelgräddsås och gud vet allt. Jag hade bakat en kardemummakaka med karamelliserade päron. Receptet kommer nedan, hittade det i tidningen Buffé men jag har ändrat lite... Jag glömde att fota hur kakan såg ut när den var klar med florsocker på men jag lägger ut två bilder i alla fall. :) Innan gräddning och efter.
Kardemummakaka med päron
(8 bitar)
Ingredienser:
3 päron, ex. conference
smör till formen
ströbröd till formen
25 g smör att steka päronen i
1-2 msk socker till päronen
100 g sötmandel
200 g rumsvarmt smör
1 3/4 dl socker
3 ägg
1 3/4 dl vetemjöl
1 1/2 msk bakpulver
3 tsk stötta kardemummakärnor
florsocker
ev ätbara blomma (t ex violer och lavendel)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Mixa mandeln fint i matberedare med skärkniven monterad eller mal den i en mandelkvarn.
3. Skala, kärna ur och skär päronen i klyftor.
4. Smält smör i en stekpanna. När smöret har tystnat, tillsätt socker och päronklyftorna. Fräs dem ca 10 minuter under omrörning, tills de blir gyllene och börjar mjukna. Låt svalna.
5. Smörj och mjöla en rund form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter (för 8 bitar).
6. Mortla kardemummakärnorna.
6. Mortla kardemummakärnorna.
7. Vispa ihop smör och socker, gärna med elvisp. Vispa ner ett ägg i taget.
8. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i smörblandningen.
9. Häll smeten som inte är rinnig utan rätt trögflytande, i formen. Fördela päronen över smeten. Dessa kommer att sjunka ner i kakan.
10. Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter. Stick ner en provsticka mitt i kakan, när den är torr är kakan färdig. Låt svalna helt.
11. Pudra gärna över florsocker och garnera med ätbara blommor vid servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar