onsdag 5 december 2012

Tenta-bubbla

Ja, igår eftermiddag damp hemtentan ner. Egentligen skulle den släppts idag kl 8 men eftersom jag uppmärksammat lärarna på det planerade tekniska uppehållet på studentportalen så tidigarelade de släppningen av hemtentan så man kunde börja kika på den igår. Så nu går man in i tenta-bubblan som en kursare kallade det. Kryper väl ut bortåt eftermiddag på fredag. ;) Mjaa, riktigt så illa är det nog inte, ska nog ut ändå i snökaoset i Norrköping. Det har kommit TOKMYCKET snö i mina mått mätt.  Så här såg det ut när snön började vräka ner på allvar. I morse var hela vår djupa balkong täck i snö. 


 Den övre bilden är från Kungsgatan från i förra veckan när snön började komma... 

Drottninggatan igår strax innan 16.00

Kul för barnen men inte för en hel del vuxna, inklusive undertecknad. Jag tycker verkligen inte om snö, vinter och kyla långt under minusstrecket. Fine, jag kan gå med på lite puder på backen, några minusgrader men thats it!

Här kommer i alla fall de utlovade bilderna, med recept som tidigare har lagts ut/uppdaterats:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jag har nu tagit tag i kragen och fotat lite bröd som man bakat. Först ut är rågbräck:
Rågbräck
50 g jäst
5 dl mjölk
50 g smör eller margarin
1/2 dl brödsirap
2 tsk salt
6 dl rågmjöl, fint elle grovt
6 dl rågsikt
ca 3 dl vetemjöl
1 dl rågkross 
russin

Ugn: 225°

Gör så här
1. Smält fettet, häll på mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet.
2. Tillsätt sirap, salt och nästan allt mjölet, spara lite vetemjöl till utbakningen. Arbeta degen smidig och låt den jäsa ca 40 minuter.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl. Lägg den i en bakpappersklädd långpanna, ca 35x30 cm. Kavla eller kläm ut degen.
4. Skär degen i lagom stora rutor med en degskrapa eller bordskniv. Jäs ca 30 minuter.
5. Grädda ca 15-20 minuter. Låt brödet svalna på galler under bakduk och bryt sedan loss rutorna. Brödet går bra att frysa. 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Vad gäller mina morotsbröd så har jag utgått från skattkärslimp-receptet men ändrat lite, som vanligt. ;)
Morotsbröd 4 limpor

100 g jäst = 2 paket
1 liter standardmjölk
2,5 dl fiberhavregryn som svällt 10-15 min i  2,5 dl vatten
70 gr smör
3/4 dl brödsirap
1 msk salt
2 ½ msk brödkryddor
3-4 rivna morötter=typ 7 dl rivna morötter
1 dl vetekli
6 dl rågsikt
15-17 dl vetemjöl

vallmofrön, antingen blåa eller vita
vatten till pensling

Häll i havregrynen i en skål och låt svälla i 15 min i 2,5 dl vatten. Smula jästen. Smält smöret och häll i mjölken, värm upp till fingervarmt. Riv morötterna. Häll smör/mjölken över jästen och rör runt tills jästen blivit upplöst. Häll i havregryn, smör, sirap, salt, brödkryddor, morötterna i degskålen. Tillsätt vetekli och rågsikt, blanda väl. Tillsätt vetemjölet ca kring 15 dl, ev mer, men inte tills det blir för okladdigt. Känn på degen emellanåt om du använder degmaskin.

Arbeta degen väl och ta upp den på mjölat bakborddela degen i 4 lika delar som formas till limpor och lägges på smord djup långpanna. De jäser till dubbla storleken i ugnen så placera degklumparna klokt. Degen/limporna skall följdaktligen inte jäsa. Pensla med vatten på limporna och häll på ex. vallmofrön, sesamfrön etc. 


Sätt in limporna direkt i kall ugn. Sätt på 200°, på falsen ca 1/3  nerifrån räknat. Grädda brödet kring 45 min. Blir de för mörka så lägg på aluminiumfolie. Jag brukar lägga på folie efter 30 min.

Låt sedan limporna kallna på galler under bakduk. Går utmärkt att frysa.2 kommentarer:

  1. Jättefina bröd! Morotsbrödet ser sjukt gott ut, skulle kanske försöka mig på en glutenfri variant, morötter är ju jättegott att ha i bröd.
    Lycka till med tentan nu!

    SvaraRadera
  2. Morotsbröden ÄR jättegoda <3

    SvaraRadera