måndag 4 februari 2013

Blandad kompott

GRATTIS säger jag till pappa som fyller år idag! :D 

Grattis säger jag också till makens jobbarkompis Lina och hennes Henrik som fick sin älskade lilla tös härom veckan!

Igår var man och lyssnade på Bråvikens kammarsymfoniker som spelade i S:t Olai kyrka i våra gamla hoods. Det bjöds på riktigt fin musik, bland annat Jean Sibelius som är nog att anse som Finlands främste kompositör. Hans låt som f.ö. skrevs när Finland var ryskt och som skrevs som en slags protest mot att Ryssland ville göra inskränkningar i den finska autonomin, börjar med väldigt murriga, deprimerande toner men slutar i glädje- ett enat folk! Så vackert så!


Jag tog och bakade ett gott hasselnötsbröd i förra veckan tror jag det var, jag modifierade receptet lite grann, det stod väldigt mycket mjöl i receptet och så la jag till honung. Receptet finns längst ner som vanligt. Har även torskat på Liptons Indian spice te- det med lite honung och mjölk i... Oh my god! Kan nog dricka flera koppar om dagen! Undra om det är skadligt?? ;)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hasselnötsbröd, 2 runda bröd 

Ingredienser:

100 g hasselnötter
50 g smör
5 dl mjölk
½ dl flytande honung
50 g jäst
1,5 tsk salt
4 dl grahamsmjöl
8 dl vetemjöl 

Gör så här:
Grovhacka nötterna. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37°C (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, nötter, honung, grahamsmjöl och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Behövs mer mjöl så tillsätt det. 

Jäs degen övertäckt 30-40 minuter. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i delar och forma dem till runda bröd. Lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Jäs under bakduk ca 30 minuter. Värm ugnen till 200°C.

Pensla bröden med vatten. Skär skåror med en vass kniv. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Låt brödet svalna på galler under bakduk.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar