fredag 22 februari 2013

Jämmerdal!

Nu får det faktiskt räcka tycker jag. Förkyld hela veckan liksom?! Är less på att andas genom munnen som en fisk, att behöva snyta mig i ett men inget kommer ut. Nåväl, det går nog åt rätt håll, men alldeles för långsamt. Har i alla fall sovit gott inatt. Skönt att man inte har någon skola idag också, genomled en snörveldag igår, men ack vilka bra föreläsningar det var! På f.m. handlade det om SiS (statens institutionsstyrelse) och ungdomshemmet- det är ju så man blir mörkrädd! Sen på e.m. hade vi en fantastisk föreläsare, Margareta Mörling som snackade om "Färgresan". Så här står det om boken: Färgresan – att anpassa sig till en främmande kultur, den inre och den yttre resan
Färgresan är skriven för den som vill få en ökad förståelse för vad invandrare går igenom i sin anpassning till en ny kultur och för den som invandrat och själv upplevt eller är mitt uppe i sin egen kulturanpassning. Margareta Mörling gjorde denna resa i färger då hon levde tretton år i Egypten. Hon har dessutom i sitt arbete som lärare mött många som gjort och gör denna resa just nu. 

Idag är det i alla fall fredagsmys, då ska här köpas Pepsi som man ska svulla på, måntro om man köper nåt snarr, de har ju så gott och fräscht godis på Hemmakväll, dit jag tänkte glida in och kolla om de hade nån bra film... Om jag bara hinner ska jag även testa att göra tunnbröd i stekpanna, kolla receptet som jag hittade på kokaihop.se (bilden är min):
Mjukt tunnbröd i stekpanna (24 st)

100 gram smör
10 dl standardmjölk
24 gram = 0,5 paket jäst
1 tsk salt
1 dl socker
2 msk sirap
1 tsk hjorthornssalt
3 dl grahamsmjöl
4 dl rågsikt
14 dl vetemjöl
några teskedar brödkrydda

lite vetemjöl till utbakningen


GÖR SÅ HÄR
1. Smält smöret och häll på mjölken. Låt bli fingervarmt, högst 37 grader. 
2. Rör ut jästen med lite av vätskan och rör sen ihop allt utom vetemjölet. Arbeta in vetemjölet när allt det andra är väl blandat. 
3. Låt jäsa under duk ca 30 minuter, gärna mer. 
4. Dela degen i 12-24 bullar. Kavla ut varje bulle till en tunn kaka, använd gärna kruskavel. Kavla 1-2 bullar åt gången till runda plattor, låt resten av bullarna ligga under bakduk så de inte torkar. Rulla upp på kaveln och rulla försiktigt ner i het torr stekpanna. 
5. Stek på hög till medelvärme ca 2 minuter på var sida. Passa på - ibland går det fortare, då får man sänka värmen. Prova dig fram. 
6. Gräddar man i ugn gäller 300 grader och ca 3 minuter på var sida, man måste alltså vända på dem. 
7. Låt svalna på galler, lägg in i plast eller burk när de kallnat så det inte blir knäckebröd av dem. Går utmärkt att frysa. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar