onsdag 17 april 2013

Gulasch

Jag lagade gulasch igår för första gången på hundra år. Så här lyder mitt recept:


2 st  lökar, gula
700 g  grytbitar, av nöt
2-3 st  vitlök, klyftor, stora, pressade eller hackade
2-3 msk paprikapulver
2 st 500 gr krossade tomater
2 msk tomatpuré
5 dl  vatten (typ)
2 st  köttbuljongtärningar
2-3 st skivade morötter
1 röd paprika
1 gul paprika
½ purjolök
Salt, svartpeppar, cayennepeppar, chilipulver , några lagerblad
Smör till stekning

1. Skala och hacka löken i cm bitar. Skär grytbitarna i mindre bitar, som sockerbitar.
2. Hetta upp smöret i en gryta och sätt i köttet och bryn det runt om. Tillsätt löken. Pressa/hacka vitlök och lägg i.
3. Tillsätt krossade tomaterna, tomatpuré, vatten (så det täcker allt), buljongtärningar, svart- och
cayennepeppar, chilipulver och lagerbladen. Låt grytan småkoka ca 1 timme.
4. Skala och skiva morötterna. Lägg ner dem i grytan och koka ytterligare 30 min. Lägg i paprikorna och purjolöken en kvart efter morötterna, låt grytan puttra 15 min till. Smaka av med salt. Du kan servera soppan med en klick matlagningsyoghurt. Du kan äta soppan som den är, eller om du sätter i lite mindre vatten så blir det som en gryta, du kan äta det med potatis, bulgur, ris, ja typ vad du vill!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar