måndag 24 mars 2014

Bikarbonat

Saxat från Expressen, vet inte hur tillförlitligt det här är men ja, det är upp till var och en att själv prova och bilda sig en uppfattning:

De flesta känner nog till bikarbonat som ett återkommande baktillbehör som hör hemma i köket.

Men sanningen är att det i generationer använts som bra mycket mer än så, exempelvis som grundingrediens i hemmagjorda skönhetsprodukter.
Womens Health Magazine har radat upp åtta olika skönhetsbehandlingar som man med lätthet kan göra, och även genomföra, hemma med hjälp av bikarbonat.

Motverkar svett och kroppsodör
Till att börja med så är bikarbonat riktigt bra som en alternativ och giftfri deodorant.
Bikarbonatet motverkar svettningar och även kroppsodör, det enda du behöver göra är att gnugga in en liten mängd under dina armar.

En liten varning för att man de första dagarna kan svettas något mer, och även lukta, då kroppen släpper ut gifterna. Vanlig deodorant innehåller nämligen ämnen som täpper till porerna i armhålorna och "låser inne" svetten, det gör inte bikarbonatet. Bikarbonatet neutraliserar i stället kroppens utsläpp.

Rensa huvudet
Det är väldigt effektivt att använda bikarbonatet i sitt hår. Man häller helt enkelt i en liten mängd bikarbonat i sitt schampo och tvättar därefter som vanligt. Effekten blir att bikarbonatet rensar hårets uppbyggnad och neutraliserar dess ph-värde efter alla produkter det kämpat mot, för helt ärligt, visst är det lätt att överanvända både hårsspray och andra produkter för att tvinga svallet på plats? Bikarbonatet får håret att börja om från noll vilket kan förenkla framtida frisyrkamper.

Tandblekning för hemmabruk
Det är absolut inga konstigheter med att göra sin egen tandblekning med hjälp av bikarbonat.

– En matsked bikarbonat, fem droppar väteperoxid och några droppar vatten. För att göra tänderna vitare blandar man bakpulver och väteperoxid i en liten behållare och blandar tills det blir en jämn pasta, tillsätt vatten om det behövs, tipsar tandläkaren Jessica Emery till Womens Health Magazine.

Man applicerar därefter lösningen på sina tänder och låter det sitta kvar i fem minuter innan man sköljer noga med vatten. För att få ett mer konsekvent resultat bör detta upprepas en gång i veckan.

Nagelräddning
Ser dina nagelband ut som att de utsatts för något riktigt, riktigt hemskt?
Då kan du med hjälp av vatten och bikarbonat skapa en pasta med varmt vatten som du sedan gnuggar på nagelbanden. Resultatet blir vackra, mjuka och framför allt vårdade nagelband.

Ansiktsmask
Samma pasta du blandat för nagelbanden kan du även använda för dina händer och ditt ansikte för en mjukgörande effekt.
Gnugga in pastan på ditt ansikte och "vips" så har du precis hjälpt huden att bli av med döda hudceller. Plus för att det är helt naturligt och inte innehåller några kemikalier, vilket din hud kommer tacka dig för med en fantastisk lyster.
Glöm dock inte att även skölja av pastan med vatten.
Det går även att hälla bikarbonat i badkaret, då får du samma underbara känsla fast över hela kroppen.

Mörda pormasker
För du ett ständigt krig mot dina pormasker? Ditt nya supervapen heter bikarbonat. Det är dessutom superlätt att framställa medlet själv: en tesked bikarbonat bland i en kopp med destillerat vatten. Rengör huden först, sedan kokar du upp blandningen och håller ansiktet över ångan med en handduk som ångskydd.

– Det hjälper till att avlägsna pormaskerna, säger hudterapeuten Pearl Dworkin tillWomens Health Magazine.

Dworkin avslöjar även för tidningen att denna hemmablandning är näst intill identisk med den som experterna inom området använder.

Som torrschampo
Du kanske är en av de som helst undviker att tvätta håret dagligen, men som ändå behöver ett torrt alternativ för att hålla håret rent.
Nu kan du slänga alla giftiga flaskor du samlat på dig och använda ett helnaturligt bikarbonatalternativ.
Det är så simpelt att det enda du behöver är bikarbonatet och strö sedan en liten mängd i din hårbotten. Därefter är det bara att kamma, styla och njuta av den fräscha känslan.

Andra användningsområden
Bikarbonat går dessutom att använda inom en mängd andra områden.
Bland annat är det en gammal husmorskur sedan generationer tillbaka.
En halv tesked bikarbonat i ett glas vatten botar bland annat jobbig och ihärdig hosta, sägs förbättra syreupptagningsförmågan och det vidgar även dina blodkärl så att cirkulationen till hud och muskler ökar.

Ett glas med en halv tesked bikarbonat förebygger dessutom sura uppstötningar.

Det du ska tänka på är att inte inta bikarbonat i direkt anslutning till en större måltid och att inte inta större mängder än rekommenderat.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar