fredag 18 april 2014

Citron- och marängpaj och nyttiga solrosbröd

Idag har jag bakat något som jag länge längtat efter men iiiinte riktigt vågat baka... Citron- och marängpaj. Jag bakade även mellan de olika momenten i pajbaket, nyttiga solrosbrön. Receptet är modifierat från solrosfröbröden som jag har lagt ut recept på här på bloggen. Jag bytte ut typ 1 dl vetemjöl mot krossade linfrön och la även till lite rågkross. Rapsoljan tog slut så det vart ½ dl rapsolja och ½ dl olivolja, extra virgin. 

Receptet på citron- och marängpajen hade jag hittat på nätet och modifierade lite granna som vanligt...:


Citron- och marängpaj 8-10 port.
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g smör 
1 äggula
1 msk kallt vatten 
1 msk socker
1 kryddmått salt 

Citronkräm:
3 dl vatten
2 dl strösocker
0,75 dl citronsaft (från 2 citroner)
5 msk maizenamjöl
4 äggulor
rivet skal av 2 citroner, ekologiska
ca 90 gr smör enligt ett annat recept

Maräng:
5 äggvitor
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl socker

Gör så här:

 • Hacka samman vetemjöl och smör, sätt till äggula och vatten och blanda hastigt samman till en deg. Låt vila i kylen minst en halvtimme-1 timme helst.
 • Gör under tiden citronkrämen. Tvätta citronerna och riv av det yttersta gula på skalen. Dela citronerna och pressa ur saften genom att först pressa med handen och sedan hjälpa till med en gaffel.
 • Blanda vatten, socker, citronsaft och maizena. Koka upp under omrörning och låt koka typ 5 minuter.
 • Ta kastrullen av värmen och vispa ner en äggula i taget. (Tänk på att aluminiumkastrull tillsammans med stålvisp kan missfärga krämen.) Sätt tillbaka krämen på plattan och låt sjuda under ständig omrörning. Krämen skall tjockna men får inte koka.
 • Ta krämen från plattan och rör ned citronskalet och smöret. Rör runt hela tiden. Låt krämen kallna i kylskåpet.
 • Ta ut pajdegen ur kylen och plocka fram 2 hyffsat stora ark av plastfolie. Ta bort ca 1/5 av pajen som ska bli till kanter. Placera den större pajdegen mellan plastfoliebitarna och kavla uppepå plastfolien. Försök få degen så rund som möjligt och ca 3-4 mm tjock. Tryck ut degen i en osmord pajform ca 24-26 cm i diameter. Du kan lappa och laga med små degbitar i formen. Ta den lilla pajbiten och placera mellan plastfoliebitarna och kavla den lika tunt som den förra. Ta bort översta plastfolien. 
 • Använd en speciell krusad rullgrej så du får vågiga kanter på ca 1,5 cm breda remsor som läggs runt kanterna och tryck fast remsorna runt om formen, så kanten blir jämn. 
 • Nagga degen med en gaffel och ställ formen med deg att vila i ca 15 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200-225 °C. Grädda därefter pajskalet mitt i ugnen ca 15 minuter. Kolla så den inte blir för mörk. 
 • Låt pajskalet kallna. Fyll sedan med krämen som svalnat i kylsåpet och ställ in pajen i kylen igen så krämen stelnar. 
 • Sätt ugnen på 150 °C. Vispa äggvitorna till hårt skum, börja med lite lugnare hastighet och öka successivt hastigheten på elvispen. Tillsätt socker och vaniljsocker och fortsätt vispningen till marängen blir tjock och seg.
 • Bred marängsmeten på pajen och forma till den med hjälp av slickepott så det blir fina toppar. Grädda mitt i ugnen 15-18 minuter tills marängen får fin färg. Låt pajen svalna innan den serveras.
Innan gräddning...
Efter gräddning

Fyllningen är i pajskalet...

Marängen är på, innan gräddning 2


Citron- och marängpajen är klar!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar