I alla fall, appropå bakning, bakade i fredags världens godaste saffransbullar med vanilj! Sjukt goda, nog bland det godaste jag bakat! Så här kommer receptet!
--------------------------------------------------------
Degen:
50 g jäst för söta degar, färsk
150 g smör
2 påsar saffran á 0,5 g/st=1 g
5 dl standardmjölk
250 kvarg/kesella, 10 %
1 ½ dl socker
1 ägg
½ tsk salt
17 dl- 2 L vetemjöl
Fyllning:
200 g smör
1 ½ dl socker
4 tsk vaniljsocker
Pensling:
1-2 uppvispade ägg
pärlsocker
Gör så här:
Börja med att mortla saffranet. Smula ner jästen i en bunke medan du smälter smöret. Rör ner saffranet i smöret och häll på mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader.
Häll sedan mjölk/smör/saffransblandningen över jästen och rör runt tills jästen är upplöst. Häll i kvarg, ägg, socker och salt. Arbeta successivt i nästan allt vetemjöl. Knåda degen väl, gärna uppemot 10 minuter för hand. Du vet att degen är klar när den släpper lätt från kanterna. Degen kommer vara lite "fuktig" när den är klar. Strö på lite vetemjöl och låt jäsa under bakduk på dragfritt ställe i mellan 30-45 minuter.
Gör fyllningen under jäsningen. Rör ihop smör, socker och vaniljsocker, enklast är om du har haft smöret i rummet så det är lättare att fördela med en gaffel.
När degen jäst klart så kan det ändå behövas mer vetemjöl under knådningen, den ska lossna lätt på det mjölade bordet. Dela efter knådningen, upp degen i 2 delar.
Kavla ut varje del i en fyrkant om ca 25x60 cm. Bred ut fyllningen över hela den utkavlade delen med en spatel/slickepott och vik degen dubbelt, mot dig sett. Tryck lätt med handen över degen. Skär sedan remsor om 2-3 cm vilka du sedan skär en skåra i, nästan hela vägen upp men låt de sitta ihop i övre delen. Sno sedan ihop varje dubbelremsa till eknbullknut, gör inget ifall de inte är så snygga, lovar det blir gott ändå!
Lägg bullknytena på bakplåtspapper, kring 20 st per plåt får du plats med. Jäs under duk ännu en gång, ca 30min. Sätt på ugnen på 250 grader när du täckt över bullarna.
När bullarna jäst klar så penslar du bullarna med det uppvispade ägget och strö på generöst med pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i kring 8-9 minuter, du ser när de är lagomt bruna så håll koll på ugnen!
Låt bullarna svalna på galler under bakduk, frys sedan in dem så är de som nybakta när du tar ut dem igen!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar