tisdag 15 november 2011





Kardemummabröd (1 formbröd)

50 g jäst för söta degar
2 dl grahamsmjöl
1 L vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl linfrö
5 dl fingervarmt vatten

2-3 msk rapsolja
1 tsk salt
1-2 tsk socker
2 tsk stötta kardemummakärnor


Smula ner jästen i en bunke, häll på fingervarmt vatten från kranen (5 dl). Rör runt tills jästen lösts upp. Mortla kardemummakärnorna. Tillsätt kardemummakärnorna och de andra torra ingredienserna. 

Bearbeta degen, tills den känns smidig. Om den klibbar, arbeta in lite vetemjöl i taget tills den slutar klibba. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.

Smörj en brödform (1,5 liter) med lite rapsolja, var noga med att även smörja kanterna ända upp. När degen jäst klart, själp upp den på mjölat bord och knåda degen tills den känns smidig. Lägg sedan ner degen i formen. Tryck ut degen jämnt i botten på formen, täck med bakduk och låt jäsa i 20-25 minuter. 
Sätt ugnen på 200°C. När degen jäst klart, snitta 3 kryss i degen med en vass kniv.

Grädda i nedre delen av ugnen i 25 minuter, håll koll på brödet så det inte blir för mörkt/bränt. När du tagit ut brödet, pensla brödets översida med vatten och låt degen sedan vila ett tag under bakduk i sin form. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar