tisdag 15 november 2011

Piroger




Testade att göra piroger igårkväll, nyttiga sådana. Har under en jättelång tid funderat på hur det skulle vara att göra det men har som inte blivit av, feg? Skulle tro det. MEN nu gjorde jag slag i saken. Handlade på ICA innan jag drog till skolan på morgonen så allt var hemma, klart att sätta igång när man kom hem från skolan. Sagt o gjort o dessa piroger blev nåt av det godaste i pirogväg man ätit. Älsklingen gav det 4,5 av 5 poäng, hade jag haft i tomater hade det blivit fullpott hehe


Här kommer iaf receptet:

---------------------------------------------------------
Piroger, 16 st:

Deg:
50 g jäst
50 g smör
5 dl standardmjölk
2 tsk salt
2 tsk socker
6 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl

Fyllning:
800 g nötfärs
2 stora gula lökar
1 köttbuljongtärning
2-3 msk tomatpuré
några klyftor vitlök, pressas
kryddor som salt, peppar, chilipulver, cayennepeppar, grillkrydda, pizzakrydda
några dl vatten
riven ost

Pensling:
1 uppvispat ägg

Gör så här:
-----------------
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till fingervärme. Häll blandningen över jästen och lös upp jästen. Tillsätt sedan salt, socker, grahamsmjöl och vetemjöl. Arbeta degen smidig, den ska vara lite kladdig o när den släpper från bunken så är det klart. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.

Medans degen jäser: finhacka löken o fräs löken i en stekpanna och tillsätt köttfärsen. Krydda när färsen är helt brun. Tillsätt lite vatten så att buljongtärningen o tomatpuren blandas ut ordentligt. Låt vattnet reduceras så det inte är så blött. Låt färsröran svalna innan du lägger det på pirogdegen.

Häll ut degen på bordet när det jäst klart. Knåda degen smidig. Dela i 2 bitar som du delar i 2 bitar vardera till du har 16 bitar. Kavla ut degbitarna till runda, plattor, ca 3-4 mm tjocka, använd mjöl så de inte fastnar på kavel eller bordet, lägg degplättarna på 3 plåtar, gör inget om de ligger lite på varann. Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.

Lägg fyllningen i mitten av kakan, häll på lite riven ost, pensla längs med ena halvan av degplattan och vik ihop kakan med fingrarna och tryck till med en gaffel så det stångs ordentligt (och blir fina pirogmönster!). Var försiktig om du har långa naglar så du inte gör hål i degen för då rinner köttsafterna ut. Pensla med uppvispat ägg över hela pirogen, även långsidan som inte är kammad. Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i 12 minuter. Låt svalna på galler. Äts gärna med en fräsch sallad till och mjölk. Man kan nog även göra en tomatsås till eller nåt annat för det kan bli lite torrt speciellt om man äter pirogerna någon dag senare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar