tisdag 20 december 2011

LCHF sekt eller salvation?

Himla synd att man inte kan läsa artikeln på Aftonbladet, http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14097518.ab?teaser=true för man måste betala för att bli plusmedlem och det tänker jag inte bli. Så här skriver AB: "Lite kolhydrater – mycket fett. Dieten som skulle få kilona att rasa spred sig snabbt bland svenskarna.
Det som handlade om enkla kostråd har för många blivit en kompromisslös livsstil.
Rent av en sekt, hävdar kritikerna."


Men poängen som jag vill komma till är att det hela verkar vara lite mysko... De som går på LCHF blir nästan som hjärntvättade och jag pratade med en tjej som med sina gelikar hade startat en facebookklubb som man var tvungen att uppfylla olika kriterier i för att få bli medlem i, under parollen LCHF. Jag lämnade snabbt klubben... Sedan kan man läsa det här om Fett-doktorn, saker som hon sagt som får en att än mer inse att det här är nåt sektliknande, att LCHF kan frälsa världen, hämtat från http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12769725.ab..:Annika Dahlqvists kontroversiella citat

OM FLUORSKÖLJNINGAR
”LCHF-ätare behöver inte fluor för att stärka tänderna. Vi som äter LCHF behöver alltså inte använda fluortandkräm eller fluorsköljvätska och absolut inte svälja ner något fluor.”
OM MAMMOGRAFI
”Det är ur-larvigt med mammografi och cellprovtagningar.”
OM VACCINET MOT SVININFLUENSA
”Eftersom vaccinet innehåller potentiellt farliga substanser i form av kvicksilver och skvalen tycker jag att det ska vara frivilligt att ta det, och att ingen propaganda ska föras om att vi ska vaccinera oss av solidaritet med andra.”
OM DIETEN
”Vi som äter den här kosten har en gemensam erfarenhet av att vi inte blir sjuka. Vi får inga infektionssjukdomar.”
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nej tack säger jag till LCHF!
Vill man gå ner i vikt kör jag nog hellre på allmänt vedertagna metoder; ät mindre portioner, rör på dig, kolla kalorier och innehållsförteckning innan du stoppar i dig saker, balansera intag av fett/kolhydrater/proteiner, tallriksmodellen är bra, minimera alkohol. Rör du på dig mer får du större utrymme till lyxigheter som godsaker. Det har funkat för mig mig och att tvingas utesluta vissa saker ur sin kost skapar bara större sug! Däremot så vet jag att vill man minimera kroppsfett- minimera kolhydrater och träna asmycket konditionsförbrännande övningar kombinerat med styrketräning! Men att gå så långt till att bara leva på smör och kött? Nej tack.

1 kommentar:

 1. Hej,

  Bra skrivet om LCHF! :). Av det jag läst och hört och pratat med en del som "kör LCHF" så finns det både bra och dåliga saker om LCHF. Om man enbart tänker på kosten (och exkluderar alla andra något tvivelaktiga ståndpunkter) så är kosten i grund och botten relativt genomtänkt. Högt fett intag och lågt kolhydrat intag var i princip det människan åt i många tusen år när vi jagade mammutar och levde i vildlandet. "Stenålderskost" kallade man det för tidigare. När sedan jordbrukssamhället kom in i bilden så steg vårt kolhydrat intag sakta men säkert ganska exposiv artat.

  Sjäva kosten har jag inga problem med. Det jag tycker är lite konstigt är att många (inte alla) har ett ganska enkelsidigt tänkande. Frågasätter man något med LCHF så blir man idiotförklarad och att förslå en annan diet/kosthållning är som att slå huvudet i väggen. Och det är här jag tycker vissa har ett ganska trångsynt sätt. Om man inte ens "får" föreslå en alternativ sida eller ett annat tänkande, vad skulle vi kalla den situationen för i tex. ett land eller i en regering? Men när det gäller LCHF är det tydligen inget man tar hänseende till eller funderar på.

  Känns lite som det var med Atkins dieten för några år sedan.

  Såvitt jag vet finns det inga studier som visat att LCHF är bättre än någon annan diet i det långa loppet. Tvärtom så finns det studier som visar att LCHF i princip är lika bra/dålig som alla andra dieter i det långa loppet. När jag skriver "i det långa loppet" så menar jag minst fler månader eller år. Men de studierna vill man inte riktigt kännas vid i LCHF lägret.

  Jag håller med dig. En balanserad diet är det bästa sättet att gå ner i vikt. Om man nu siktar på att gå ner i vikt är det (enligt mig) bästa sättet att göra det är att äta mindre energi än vad man gör av med. Sen vilken typ av energi man äter kan man älta om i hundra år. Om man nu inte vill gå ner i vikt utan "bara" vill äta bättre finns det många sätt att göra det på. Och om man enbart tänker på kostinnehållet så kanske LCHF fungerar bra. Fast att blanda in andra icke kostrelaterade åsikter/aspekter tycker jag är att gå för långt.

  /C

  SvaraRadera