torsdag 15 december 2011

Rubriklöst

Är lite trött i kolan idag. Har visserligen haft ledigt från skolan och vad gör man då? Jo, jag har vart en sväng på svettemplet, sen handlat och så hem och baka. Hann med 2 sorters bröd idag, ett formbröd och så nyttiga tekakor. Recepten kommer som vanligt längre ner. 


Sen har man hållt på och renskrivit anteckningar från gårdagens föreläsningar och skickat till några kursare som inte var med på föreläsningarna. Och så svarade jag på en enkät som vi har som en del i en uppgift. Får se hur det ska knytas ihop den säcken...


Älsklingsmaken kom med glada nyheter idag, vi har blivit bjudna hem på middag till en kollega till honom. Himla skojs att få träffa nya människor. 


Är även glad för jag äntligen klurat ut hur man kan modifiera möbler och sånt i Sims 3! Tjoho! Fast man hinner knappt spela nåt mer och när man väl har möjlighet att sno åt sig lite tid att spela, ja då spelar jag inte utan bygger och inreder hus hehe


Äsch, nu orkar jag inte skriva mer så här kommer recepten!


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Formbröd 1 st



50 gram jäst
5 dl ljummet kranvatten
4 tsk honung
4 tsk olivolja
1 dryg msk flingsalt
6 dl rågsikt
Ungefär 6 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke och häll över det ljumma  vattnet, tillsätt olja och honung. Rör till jästen löst sig. Häll i saltet och tillsätt mjöl pö om pö tills degen känns bra, börja med slev och avsluta med näven. När degen släpper från bunken är den klar. Jäs i 40 minuter under bakduk.

Knåda degen och rulla till en avlång korv och lägg i en smord form, tryck till den lite så en är någorlunda jämn i formen. Låt jäsa 40 minuter. Sätt ugnen på 275 grader.

Pensla sen med vatten, strö över lite havssalt och snitta i något fint mönster och grädda brödet på 275 grader i 10 min, sänk till 200 grader och lägg sen ugnsfolie över och grädda brödet i ytterligare 40 min.





~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Nyttiga tekakor ca 12-18 st


100 gram smör
5 dl standardmjölk
50 gram jäst för söta degar 
2 msk socker
1 tsk  salt
4 dl fullkornsgrahamsmjöl
8- 10 dl vetemjöl


GÖR SÅ HÄR
1. Smält smöret och blanda i mjölken. 
2. Smula ner jästen i en degbunke och rör ut den med lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan samt socker och salt. 
3. Tillsätt grahamsmjölet och vetemjölet, spara dock lite vetemjöl till utbakningen. 
4. Arbeta ihop degen och låt den jäsa i ca 15 minuter. 
5. Ta upp degen på bakbord och arbeta den igen och forma bullar som sedan plattas/kavlas till tekakor. Nagga dem och lägg dem på en plåt och låt jäsa ca 15 minuter. 
6. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 8-10 minuter. Låt dem kallna under bakduk.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar