söndag 12 februari 2012

Söndag

Vi hyrde igår den tredje delen av ArneDahl serien, en urbra svensk deckarserie, den här delen hette "Upp till toppen av berget". Ser verkligen fram emot nästa del! Idag har jag äntligen tagit tag i våran gamla trasmatta som efter lång och trogen tjänst, gick sönder i en av de otaliga tvättarna. Jag klippte av där det gigantiska hålet uppkommit och rev upp mattan så pass att man kunde knyta om den, resultatet blev en längre- som hamnade i hallen, och en mindre del som hamnade i badrummet. Ta-taaa! Vart himla nöjd måste jag säga!


Sen har vi vart och promenixat också, det var inte så varmt som man kunnat tro inifrån men men, vi traskade runt i vår fina stad. :)

Jag måste även lägga ut ett jättegott recept, i sedvanlig ordning har jag hittat det på matklubben.se, men modifierat det lite, brödet heter skattkärslimpa. Man fick 4 rediga limpor av det här receptet:100 g jäst = 2 paket
1 liter standardmjölk
2 dl havregryn som svällt 10 min i  2 dl vatten
70 gr smör
3/4 dl brödsirap
1 msk salt
2 ½ msk brödkryddor
3 rivna morötter
1 dl rågkross
6-7 dl rågsikt
18-20 dl vetemjölHäll i havregryn i en skål och låt svälla i 10 min i 2 dl vatten. Smula jästen. Smält smöret och häll i mjölken, värm upp till fingervarmt. Riv morötterna. Häll smör/mjölken över jästen och rör runt tills jästen blivit upplöst. Häll i havregryn, smör, sirap, salt, brödkryddor, morötterna i degskålen. Tillsätt rågkross och rågsikt, blanda väl. Tillsätt vetemjölet ca kring 18 dl, ev mer, men inte tills det blir för okladdigt.

Arbeta degen väl och ta upp den på mjölat bakborddela degen i 4 lika delar som formas till limpor och lägges på smord djup långpanna. De jäser till dubbla storleken i ugnen så placera degklumparna klokt. Degen/limporna skall följdaktligen inte jäsa. Pensla med vatten på limporna och häll på ex. vallmofrön, sesamfrön etc. Sätt in limporna direkt i kall ugn. Sätt på 200° mitten falsen. Grädda brödet kring 45 min. Blir de för mörka så lägg på aluminiumfolie.

Låt sedan limporna kallna på galler under bakduk.Bild finns men kamerabatterierna tog precis slut, får lägga upp bild vid tillfälle. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar