måndag 9 juli 2012

Massa bak & festival

Ja, nu är så årets munken in the park avklarad. Det sista jag såg var Entombed, som var riktigt bra, synd bara att det var sjukt dåligt ljud, man hörde inte sångarens röst så bra och hans ljud försvann emellanåt. DÅLIGT av ljudansvariga!!! *tumme ner*




Gubbarna som spelat i många herrans år, visade att de fortfarande kunde rocka! :D Och solen dök upp precis när spelningen började efter att ha pissregnat hela dan! Och appropå regn, här åskade det som tusan och regnade igen under hela gårdagen. En bastu hade t.o.m brunnit ner ute på Vikbolandet och en kvinna hade fått blixten i sig. Ja, naturen är kraftfull minsann! Jag körde iaf långpass igår och hann med att laga både lunch och middag samt baka en marängtårta. Väldigt uppskattat alltihopa! Eftersom det finns så mycket svarta vinbär på jobbet försöker man hitta recept med svarta vinbär i. Så jag hittade en kaka som heter kronans kaka med svartvinbärssås som jag gjorde i veckan som var. Recepten och bilder hittar ni som vanligt nedanför.

Det blommar härligt på jobbet nu, fotade lite bilder som visar några av blommorna som finns där. 




Idag är man dock ledig. SKÖNT! Ska pyssla hemma med tvätt och disk och jox. Ska också hinna med att handla så man kan göra en god fläskfilewok. Har världens godaste bönor i woken. Bönorna har vi fått av svärmor som även har gett oss massa jordgubbar som jag ska ha till frukost, till min havregrynsgröt.

Gudinna vad jag är seg idag. Är inne på andra koppen kaffe men det vill sig iiiiinte riktigt. Har dock sovit hyffsat eftersom vi haft framme vindmaskinen. Jag tog fram den i helgen, det var såå kvalmigt och varmt. Oh boy, vilken skillnad! Kan verkligen rekommendera den här vindmaskinen från Clas Ohlsson eller hur det nu stavas, 399:- kostar den. Låter lite väl högt men det är det värt. Gizmo ligger inte vid mina fötter som vanligt ifall den är på, nej, då ligger han klistrad intill den. Han älskar den av nån anledning, låt oss bara hoppas att hans svanstipp inte åker in...

Så var det dax för receptena då, vi börjar med kronans kaka... Som vanligt har jag hittat recepten på matklubben, tasteline etc. 



Kronans kaka med svartvinbärssås 10-12 bitar

Ingredienser
100 g rumsvarmt smör
2,5 dl socker
4 äggulor
3 kokta kalla potatisar, lite större
150 g mandel som malts till mjöl i matberedare/mixer
4 äggvitor

Svartvinbärssås:
4-5 dl svarta vinbär
4 dl gräddfil
2tsk rivet citronskal
3 msk koncentrerad svartvinbärssaft

Gör så här
Ugn 175º. 

Rör smör och socker poröst. Tillsätt en äggula i taget under fortsatt omrörning. 

Pressa (eller mosa med gaffel) potatisen, finhacka eller mixa mandeln och rör ner i smeten. 

Vispa vitorna till hårt skum i en annan skål, med väl rengjorda vispar, (testa att vända upp och ner på bunken, om äggvitsskummet stannar kvar i bunken är den klar) och vänd försiktigt ner i den första smeten. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten, cirka 24 centimeter i diameter. Grädda i ugnen i cirka 45 minuter. Låt svalna och ta kakan ur formen när den kallnat.

Svartvinbärssås:
Blanda bär, gräddfil och citronskal. Söta och färga med koncentrerad saft.

Servera såsen till kakan. 


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Marängtårta med svarta vinbär och grädde 8-10 bitar

Ingredienser
3 st äggulor
1,5 dl socker
1 dl mjölk
50 g smör
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker

Marängsmet:
3 st äggvitor
2-3 dl strösocker

Garnering:
50 g flagad sötmandel eller 50 g grovhackad mandel/hasselnötter

Fyllning:
3 dl vispgrädde
5 dl vinbär



Sätt ugnen på 200 grader.
Smöra och bröa en långpanna, ca 30x40 cm, alt smöra ett bakplåtspapper. Smält smöret. 

Rör äggulor med socker. Tillsätt mjölk, smält smör, mjöl och vaniljsocker. Rör till jämn smet och bred ut den i en långpanna eller på bakplåtspapper. Sätter du smeten i den bröade formen är det lite trixigt men med lite pill och tålamod fixar du det.

Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vänd försiktigt ned sockret. Bred marängen ovanpå kaksmeten och strö över mandeln/hackade nötterna.

Grädda mitt i ugnen i 15-20 min, eller tills marängen är torr och har fått lite färg.
Låt kakan kallna. Dela kakan på mitten, i två delar.

Vispa grädden. Lägg på hälften av grädden på den ena kakhalvan och strö över hälften av vinbären. Lägg över den övre kakhalvan på den gräddade, lägg på resterande grädde och vinbären.






~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


En lite väl tunn ugnspannkaka som modifierats... rejält, och blivit matigare...:
Ugnspannkaka med äpple och bacon 4-6 port



4 äpplen 
2 pkt bacon
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
6 dl mjölk
4 ägg
1 tsk bakpulver
Kryddor






Värm ugnen till 225 grader. 
Skala och kärna ut äpplena och skär i bitar. Klipp baconet. Strö ut i en smord långpanna tillsammans med baconet.

Kör in i ugnen i typ 15 min tills baconet blivit lite brynt. Rör gärna om någon gång under tiden så det inte fastnar i plåten.

Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Häll i resten av mjölken, vispa och knäck i äggen, tillsätt bakpulvret.


Slå smeten i plåten och krydda ev med din favoritkrydda.


Grädda i 225 grader i ca 25 min 


Bilden är fotad av mig när ugnspannkakan är gjord på
originalreceptet men som blev jättetunn i botten... 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar