onsdag 15 januari 2014

Kladdkaka med chokladglasyr


Kladdkaka med chokladglasyr

Kladdkakan:
5 dl strösocker
4 ägg
1,5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
250 gr smör
Drygt 3 dl vetemjöl

Chokladglasyren:
2 dl vispgrädde
1 dl socker
1 dl sirap (½ dl ljus + ½ dl mörk sirap)
170 g ICAs mörk bakchoklad
100 g normalsaltat smör

Gör så här:
S    Sätt ugnen på 150 grader.
2.      Smörj en bakform (24 cm) med smör och bröa med kokosflingor.
3.      Rör ihop socker och ägg så det blir pösigt.
4.      Blanda de torra ingredienserna i en skål.
5.      Smält smöret.
6.      Häll i den torra blandningen i ägg- och sockersmeten.
7.      Häll i smöret i en stråle. Blanda väl.
8.      Bred ut smeten i formen.
9.      Grädda i ca 35-40 min.
1     Låt kakan svalna.
1     Mät upp smöret, ställ åt sidan.
       Blanda alla ingredienser till glasyren utom smöret i en kastrull. Låt koka tills den tjocknar (ca 15-20 min).
1    Ta av kastrullen och till sätt smöret, rör runt så det blir till en jämn sås. Bred glasyren över kakan och applicera önskvärd topping, ex. hallon, hackade nötter, godis etc. och låt kakan stå kallt. Kakan är bäst dagen därpå. Serveras gärna med glass om den ska ätas samma dag, eller vispad grädde.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar