Kladdkaka med chokladglasyr
Kladdkakan:
5 dl strösocker
4 ägg
1,5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
250 gr smör
Drygt 3 dl vetemjöl
Chokladglasyren:
2 dl vispgrädde
1 dl socker
1 dl sirap (½ dl ljus + ½ dl mörk sirap)
170 g ICAs mörk bakchoklad
100 g normalsaltat smör
Gör
så här:
S Sätt
ugnen på 150 grader.
2.
Smörj
en bakform (24 cm) med smör och bröa med kokosflingor.
3.
Rör
ihop socker och ägg så det blir pösigt.
4.
Blanda
de torra ingredienserna i en skål.
5.
Smält
smöret.
6.
Häll
i den torra blandningen i ägg- och sockersmeten.
7.
Häll
i smöret i en stråle. Blanda väl.
8.
Bred
ut smeten i formen.
9.
Grädda
i ca 35-40 min.
1 Låt kakan
svalna.
1 Mät upp smöret,
ställ åt sidan.
Blanda alla
ingredienser till glasyren utom smöret i en kastrull. Låt koka tills den
tjocknar (ca 15-20 min).
1 Ta av kastrullen
och till sätt smöret, rör runt så det blir till en jämn sås. Bred glasyren över
kakan och applicera önskvärd topping, ex. hallon, hackade nötter, godis etc.
och låt kakan stå kallt. Kakan är bäst dagen därpå. Serveras gärna med glass om
den ska ätas samma dag, eller vispad grädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar