söndag 19 januari 2014

Tacogratäng

Jag gjorde en superladdning av tacogratäng i veckan eftersom det var extrapris på både pasta och köttfärs. Jag hittade receptet på tacogratäng på tasteline.se men ändrade lite som vanligt.. ;D Perfekt lådmat att slänga i frysen. Ett stort plus för hemlagad tacokryddmix som smakade bättre än den färdigköpta. 

Tacogratäng (Många portioner!)

1 kg formpasta
1400 gram  köttfärs eller blandfärs
2-3 st  gul lökar
3 st  vitlöksklyftor
6 tsk  spiskummin
8 tsk  paprikapulver
4 tsk  chilipulver
6 tsk  pizzakrydda
3 tsk  strösocker
3 tsk  salt
svartpeppar
3 förpackning 500 gr krossade tomater
1 röd paprika
1-2 burk majskorn
3 dl  vatten

300 gram  riven ost


Tillagning

1. Sätt ugnen på 225 grader. Koka pasta enligt anvisning på paketet. Häll sedan den färdigkokta pastan i 2 lagom stora gratängformar (dvs stora!).

2. Gratäng: Skala och finhacka löken. Hetta upp en panna med lite steksmör och stek löken och tillsätt köttfärsen. Stek igenom köttfärsen innan tacokryddorna tillsätts.

3. Tacoblandning: Blanda ihop spiskummin, paprikapulver, chilipulver, oregano, strösocker, svartpeppar och salt. Häll kryddblandningen över köttfärsen. Fräs runt en stund och tillsätt ett halvt glas vatten. Hacka vitlöken fint och tillsätt det. Låt puttra en stund. 

4. Riv osten. Hacka paprikan. 

5. Häll över köttfärsen över pastan och tillsätt de krossade tomaterna, paprikan och majsen, fördela så det blir lika mycket i varje gratängform proportionerligt sett. Rör runt så det blandas ordentligt.

6. Strö över ost och sätt in i ugnen ca 15-20 min eller tills osten har fått fin gyllenbrun färg.

Serveras med en fräsch grönsallad, gärna med lite vinegrette.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar