söndag 9 februari 2014

Valnötsbröd

Hittade följande recept på nån site men ändrade lite, bland annat gradantalet och minuter i ugn och jag la till honung. 

Valnötsbröd, 3 st. 

50 g jäst för söta degar
1 liter fingervarmt vatten, drygt
1 ½ msk salt
½ dl olivolja
2 liter vetemjöl Special (spara lite till utbakningen)
5 dl grovt rågmjöl
150-200 g valnötskärnor
2 msk honung

Gör så här:
Lös jästen i vattnet i en stor bunke/bakmaskin.
Häll i honung och olja och rör om.
Tillsätt de båda mjölsorterna lite i taget.
Tillsätt saltet.
Arbeta degen för hand eller i maskin i ca 10 minuter
Krossa valnötterna lite lätt i handen. Hacka dem inte, då kan brödet bli beskt och få en lila ton.
Blanda ner nötterna 
i degen det sista du gör och knåda den så att valnötterna fördelas i hela degen.
Låt degen jäsa övertäckt med duk i 1 timma.
Ta upp degen på bakbordet och dela den i 3 delar. Baka ut till 3 limpor som läggs på tvären på bakplåtspapper i en långpanna .
Skär skåror med en vass kniv och låt jäsa övertäckt med duk ca 40 mínuter.
Pensla med kallt vatten precis innan de åker in i ugnen.
Gräddas i 200-225 grader ca 30-40 minuter. Kolla hur de blir, så det inte blir för mörkt/ogräddat.
Låt svalna på galler under bakdukar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar