Saxat från Expressen, vet inte hur tillförlitligt det här är men ja, det är upp till var och en att själv prova och bilda sig en uppfattning:
De flesta känner nog till bikarbonat som ett återkommande baktillbehör som hör hemma i köket.
Men sanningen är att det i generationer använts som bra mycket mer än så, exempelvis som grundingrediens i hemmagjorda skönhetsprodukter.
Womens Health Magazine har radat upp åtta olika skönhetsbehandlingar som man med lätthet kan göra, och även genomföra, hemma med hjälp av bikarbonat.
Motverkar svett och kroppsodör
Till att börja med så är bikarbonat riktigt bra som en alternativ och giftfri deodorant.
Bikarbonatet motverkar svettningar och även kroppsodör, det enda du behöver göra är att gnugga in en liten mängd under dina armar.
En liten varning för att man de första dagarna kan svettas något mer, och även lukta, då kroppen släpper ut gifterna. Vanlig deodorant innehåller nämligen ämnen som täpper till porerna i armhålorna och "låser inne" svetten, det gör inte bikarbonatet. Bikarbonatet neutraliserar i stället kroppens utsläpp.
Rensa huvudet
Det är väldigt effektivt att använda bikarbonatet i sitt hår. Man häller helt enkelt i en liten mängd bikarbonat i sitt schampo och tvättar därefter som vanligt. Effekten blir att bikarbonatet rensar hårets uppbyggnad och neutraliserar dess ph-värde efter alla produkter det kämpat mot, för helt ärligt, visst är det lätt att överanvända både hårsspray och andra produkter för att tvinga svallet på plats? Bikarbonatet får håret att börja om från noll vilket kan förenkla framtida frisyrkamper.
Tandblekning för hemmabruk
Det är absolut inga konstigheter med att göra sin egen tandblekning med hjälp av bikarbonat.
– En matsked bikarbonat, fem droppar väteperoxid och några droppar vatten. För att göra tänderna vitare blandar man bakpulver och väteperoxid i en liten behållare och blandar tills det blir en jämn pasta, tillsätt vatten om det behövs, tipsar tandläkaren Jessica Emery till Womens Health Magazine.
Man applicerar därefter lösningen på sina tänder och låter det sitta kvar i fem minuter innan man sköljer noga med vatten. För att få ett mer konsekvent resultat bör detta upprepas en gång i veckan.
Nagelräddning
Ser dina nagelband ut som att de utsatts för något riktigt, riktigt hemskt?
Då kan du med hjälp av vatten och bikarbonat skapa en pasta med varmt vatten som du sedan gnuggar på nagelbanden. Resultatet blir vackra, mjuka och framför allt vårdade nagelband.
Ansiktsmask
Samma pasta du blandat för nagelbanden kan du även använda för dina händer och ditt ansikte för en mjukgörande effekt.
Gnugga in pastan på ditt ansikte och "vips" så har du precis hjälpt huden att bli av med döda hudceller. Plus för att det är helt naturligt och inte innehåller några kemikalier, vilket din hud kommer tacka dig för med en fantastisk lyster.
Glöm dock inte att även skölja av pastan med vatten.
Det går även att hälla bikarbonat i badkaret, då får du samma underbara känsla fast över hela kroppen.
Mörda pormasker
För du ett ständigt krig mot dina pormasker? Ditt nya supervapen heter bikarbonat. Det är dessutom superlätt att framställa medlet själv: en tesked bikarbonat bland i en kopp med destillerat vatten. Rengör huden först, sedan kokar du upp blandningen och håller ansiktet över ångan med en handduk som ångskydd.
– Det hjälper till att avlägsna pormaskerna, säger hudterapeuten Pearl Dworkin tillWomens Health Magazine.
Dworkin avslöjar även för tidningen att denna hemmablandning är näst intill identisk med den som experterna inom området använder.
Som torrschampo
Du kanske är en av de som helst undviker att tvätta håret dagligen, men som ändå behöver ett torrt alternativ för att hålla håret rent.
Nu kan du slänga alla giftiga flaskor du samlat på dig och använda ett helnaturligt bikarbonatalternativ.
Det är så simpelt att det enda du behöver är bikarbonatet och strö sedan en liten mängd i din hårbotten. Därefter är det bara att kamma, styla och njuta av den fräscha känslan.
Andra användningsområden
Bikarbonat går dessutom att använda inom en mängd andra områden.
Bland annat är det en gammal husmorskur sedan generationer tillbaka.
En halv tesked bikarbonat i ett glas vatten botar bland annat jobbig och ihärdig hosta, sägs förbättra syreupptagningsförmågan och det vidgar även dina blodkärl så att cirkulationen till hud och muskler ökar.
Ett glas med en halv tesked bikarbonat förebygger dessutom sura uppstötningar.
Det du ska tänka på är att inte inta bikarbonat i direkt anslutning till en större måltid och att inte inta större mängder än rekommenderat.
Min blogg handlar om mitt liv, om smått och gott samt en hel del mat, bak och musik! ;)
måndag 24 mars 2014
Bikarbonat
lördag 15 februari 2014
Amerikanska bananplättar, ä.k. bananpannkakor
Polaren Alexandra hade häromdagen lagt upp en bild på amerikanska plättar som hon och syrran tror jag det var, var och mumsade på. Syrran hade valt bananplättar och det såg himlars mumsigt ut. Så vad göra om inte baka såna själv?? Så nu sitter man, 4 amerikanska bananplättar senare och mår lite småilla... Makens kommentar var att det var de goaste han ätit i sitt liv, han är så älskvärd min fina man! Såå här kommer receptet:
Amerikanska bananplättar, ca 9-10 st.
3 ägg
2 msk smält smör
4 dl, drygt vetemjöl
3 dl, drygt mjölk
3 tsk, dryga bakpulver
2 mogna, gärna rejält brunprickiga bananer
1 msk socker
1 liten tsk vaniljsocker
½ tsk salt
Valfri garnering, ex. florsocker, färska bär, smält blockchoklad, sylt, glass, grädde etc.
- Blanda vetemjöl + salt + bakpulver i en skål.
- Blanda ägg + mjölk + socker + vaniljsocker + smör i en bunke.
- Mosa bananerna i en skål, rejält.
- Häll ner mjölblandningen och bananmoset i ägg/mjölksbunken.
- Vispa ihop allt till en jämn smet.
- Sätt plattan på maxvärme så den är upphettat men skruva ner till lite dryg medelvärme.
- Måtta ut drygt 1 dl smet till varje plätta. Stek i smör. Efter typ 3-4 plättar får du skölja ur stekpannan så du blir av med det brända smöret.
- När plättan har visat att bubblorna smällt sönder är det dags att vända plättan, det tar 1-2 min. Stek på båda sidorna.
- Stapla plättarna på hög och ät med valfritt tillbehör!
Amerikanska bananplättar, ca 9-10 st.
3 ägg
2 msk smält smör
4 dl, drygt vetemjöl
3 dl, drygt mjölk
3 tsk, dryga bakpulver
2 mogna, gärna rejält brunprickiga bananer
1 msk socker
1 liten tsk vaniljsocker
½ tsk salt
Valfri garnering, ex. florsocker, färska bär, smält blockchoklad, sylt, glass, grädde etc.
- Blanda vetemjöl + salt + bakpulver i en skål.
- Blanda ägg + mjölk + socker + vaniljsocker + smör i en bunke.
- Mosa bananerna i en skål, rejält.
- Häll ner mjölblandningen och bananmoset i ägg/mjölksbunken.
- Vispa ihop allt till en jämn smet.
- Sätt plattan på maxvärme så den är upphettat men skruva ner till lite dryg medelvärme.
- Måtta ut drygt 1 dl smet till varje plätta. Stek i smör. Efter typ 3-4 plättar får du skölja ur stekpannan så du blir av med det brända smöret.
- När plättan har visat att bubblorna smällt sönder är det dags att vända plättan, det tar 1-2 min. Stek på båda sidorna.
- Stapla plättarna på hög och ät med valfritt tillbehör!
Bon apetit!
Etiketter:
amerikanska bananplättar,
baka,
bananpannkakor,
recept
söndag 9 februari 2014
Valnötsbröd
Hittade följande recept på nån site men ändrade lite, bland annat gradantalet och minuter i ugn och jag la till honung.
Valnötsbröd, 3 st.
Valnötsbröd, 3 st.
50 g jäst för söta degar
1 liter fingervarmt vatten, drygt
1 ½ msk salt
½ dl olivolja
2 liter vetemjöl Special (spara lite till utbakningen)
5 dl grovt rågmjöl
150-200 g valnötskärnor
2 msk honung
1 liter fingervarmt vatten, drygt
1 ½ msk salt
½ dl olivolja
2 liter vetemjöl Special (spara lite till utbakningen)
5 dl grovt rågmjöl
150-200 g valnötskärnor
2 msk honung
Gör så här:
Lös jästen i vattnet i en stor bunke/bakmaskin.
Häll i honung och olja och rör om.
Tillsätt de båda mjölsorterna lite i taget.
Tillsätt saltet.
Häll i honung och olja och rör om.
Tillsätt de båda mjölsorterna lite i taget.
Tillsätt saltet.
Arbeta degen för hand eller i maskin i ca 10 minuter
Krossa valnötterna lite lätt i handen. Hacka dem inte, då kan brödet bli beskt
och få en lila ton.
Blanda ner nötterna i degen det sista du gör och knåda den så att valnötterna fördelas i hela degen.
Blanda ner nötterna i degen det sista du gör och knåda den så att valnötterna fördelas i hela degen.
Låt degen jäsa övertäckt med duk i 1 timma.
Ta upp degen på bakbordet och dela den i 3 delar. Baka ut till 3 limpor som läggs på tvären på bakplåtspapper i en långpanna .
Skär skåror med en vass kniv och låt jäsa övertäckt med duk ca 40 mínuter.
Ta upp degen på bakbordet och dela den i 3 delar. Baka ut till 3 limpor som läggs på tvären på bakplåtspapper i en långpanna .
Skär skåror med en vass kniv och låt jäsa övertäckt med duk ca 40 mínuter.
Pensla med kallt vatten precis innan de åker in i ugnen.
Gräddas i 200-225 grader ca 30-40 minuter. Kolla hur de blir, så det inte blir för mörkt/ogräddat.
Låt svalna på galler under bakdukar.
Gräddas i 200-225 grader ca 30-40 minuter. Kolla hur de blir, så det inte blir för mörkt/ogräddat.
Låt svalna på galler under bakdukar.
söndag 26 januari 2014
Nya hyss i köket
Jag hade fått tips om att äta kycklingsoppa med ingefära, det skulle vara gott. Så jag sökte reda på ett recept som jag som vanligt modifierade lite och guuuud så gott det var! Till soppan serverade jag nybakta grahamstekakor. Jag har tidigare varit rätt anti soppor, menar, jag tycker inte man blir riktigt mätt men det kan man faktiskt bli! Jag hade fel, minsann! Och vilken skön mättnad då!
Här kommer i alla fall receptet:
Kycklingsoppa med ingefära (många portioner)
2 pkt kycklingbröstfilé, färsk á 800 gr
2 st lök, gul
1 kg morot
2 l vatten
2 st 2,5 dl matlagningsgrädde
3 st grönsaksbuljongtärning(ar)
4-5 msk ingefära, riven på grova sidan av rivjärnet
4 tsk soya
salt och peppar
grahamstekakor, grahamsbröd eller liknande
Tillagning:
1.Skär kycklingen i mindre bitar, typ 2,5 cm x 2,5 cm. Skala och hacka löken. Skala och skär morötterna i små stavar typ 2 cm x 0,5 cm
2.Fräs kyckling och lök tillsammans med lite smör i en gryta. Häll på vatten, matlagningsgrädden och buljongtärningar samt morötter.
3.Skär bort skalet på ingefäran och riv den mot den grova sidan på rivjärnet.
4.Smaksätt med den rivna ingefära, soja, salt och peppar. Låt soppan koka ca 30 minuter.
Här kommer i alla fall receptet:
Kycklingsoppa med ingefära (många portioner)
2 pkt kycklingbröstfilé, färsk á 800 gr
2 st lök, gul
1 kg morot
2 l vatten
2 st 2,5 dl matlagningsgrädde
3 st grönsaksbuljongtärning(ar)
4-5 msk ingefära, riven på grova sidan av rivjärnet
4 tsk soya
salt och peppar
grahamstekakor, grahamsbröd eller liknande
Tillagning:
1.Skär kycklingen i mindre bitar, typ 2,5 cm x 2,5 cm. Skala och hacka löken. Skala och skär morötterna i små stavar typ 2 cm x 0,5 cm
2.Fräs kyckling och lök tillsammans med lite smör i en gryta. Häll på vatten, matlagningsgrädden och buljongtärningar samt morötter.
3.Skär bort skalet på ingefäran och riv den mot den grova sidan på rivjärnet.
4.Smaksätt med den rivna ingefära, soja, salt och peppar. Låt soppan koka ca 30 minuter.
söndag 19 januari 2014
Tacogratäng
Jag gjorde en superladdning av tacogratäng i veckan eftersom det var extrapris på både pasta och köttfärs. Jag hittade receptet på tacogratäng på tasteline.se men ändrade lite som vanligt.. ;D Perfekt lådmat att slänga i frysen. Ett stort plus för hemlagad tacokryddmix som smakade bättre än den färdigköpta.
Tacogratäng (Många portioner!)
1 kg formpasta
1400 gram köttfärs eller blandfärs
2-3 st gul lökar
3 st vitlöksklyftor
6 tsk spiskummin
8 tsk paprikapulver
4 tsk chilipulver
6 tsk pizzakrydda
3 tsk strösocker
3 tsk salt
svartpeppar
3 förpackning 500 gr krossade tomater
1 röd paprika
1-2 burk majskorn
3 dl vatten
300 gram riven ost
Tacogratäng (Många portioner!)
1 kg formpasta
1400 gram köttfärs eller blandfärs
2-3 st gul lökar
3 st vitlöksklyftor
6 tsk spiskummin
8 tsk paprikapulver
4 tsk chilipulver
6 tsk pizzakrydda
3 tsk strösocker
3 tsk salt
svartpeppar
3 förpackning 500 gr krossade tomater
1 röd paprika
1-2 burk majskorn
3 dl vatten
300 gram riven ost
Tillagning
1. Sätt ugnen på 225 grader. Koka pasta enligt anvisning på paketet. Häll sedan den färdigkokta pastan i 2 lagom stora gratängformar (dvs stora!).
2. Gratäng: Skala och finhacka löken. Hetta upp en panna med lite steksmör och stek löken och tillsätt köttfärsen. Stek igenom köttfärsen innan tacokryddorna tillsätts.
3. Tacoblandning: Blanda ihop spiskummin, paprikapulver, chilipulver, oregano, strösocker, svartpeppar och salt. Häll kryddblandningen över köttfärsen. Fräs runt en stund och tillsätt ett halvt glas vatten. Hacka vitlöken fint och tillsätt det. Låt puttra en stund.
2. Gratäng: Skala och finhacka löken. Hetta upp en panna med lite steksmör och stek löken och tillsätt köttfärsen. Stek igenom köttfärsen innan tacokryddorna tillsätts.
3. Tacoblandning: Blanda ihop spiskummin, paprikapulver, chilipulver, oregano, strösocker, svartpeppar och salt. Häll kryddblandningen över köttfärsen. Fräs runt en stund och tillsätt ett halvt glas vatten. Hacka vitlöken fint och tillsätt det. Låt puttra en stund.
4. Riv osten. Hacka paprikan.
5. Häll över köttfärsen över pastan och tillsätt de krossade tomaterna, paprikan och majsen, fördela så det blir lika mycket i varje gratängform proportionerligt sett. Rör runt så det blandas ordentligt.
6. Strö över ost och sätt in i ugnen ca 15-20 min eller tills osten har fått fin gyllenbrun färg.
6. Strö över ost och sätt in i ugnen ca 15-20 min eller tills osten har fått fin gyllenbrun färg.
Serveras med en fräsch grönsallad, gärna med lite vinegrette.
onsdag 15 januari 2014
Kladdkaka med chokladglasyr
Kladdkaka med chokladglasyr
Kladdkakan:
5 dl strösocker
4 ägg
1,5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
250 gr smör
Drygt 3 dl vetemjöl
Chokladglasyren:
2 dl vispgrädde
1 dl socker
1 dl sirap (½ dl ljus + ½ dl mörk sirap)
170 g ICAs mörk bakchoklad
100 g normalsaltat smör
Gör
så här:
S Sätt
ugnen på 150 grader.
2.
Smörj
en bakform (24 cm) med smör och bröa med kokosflingor.
3.
Rör
ihop socker och ägg så det blir pösigt.
4.
Blanda
de torra ingredienserna i en skål.
5.
Smält
smöret.
6.
Häll
i den torra blandningen i ägg- och sockersmeten.
7.
Häll
i smöret i en stråle. Blanda väl.
8.
Bred
ut smeten i formen.
9.
Grädda
i ca 35-40 min.
1 Låt kakan
svalna.
1 Mät upp smöret,
ställ åt sidan.
Blanda alla
ingredienser till glasyren utom smöret i en kastrull. Låt koka tills den
tjocknar (ca 15-20 min).
1 Ta av kastrullen
och till sätt smöret, rör runt så det blir till en jämn sås. Bred glasyren över
kakan och applicera önskvärd topping, ex. hallon, hackade nötter, godis etc.
och låt kakan stå kallt. Kakan är bäst dagen därpå. Serveras gärna med glass om
den ska ätas samma dag, eller vispad grädde.
onsdag 8 januari 2014
Recept
Jag tog och snickrade ihop ett recept som jag hittade i ICA tidningen. Jag ändrade litegrand i receptet och så men det vart superbra.
Gratinerad kassler med mozzarella och sparris
1400 g kassler
1 röd lök
1 gul lök
1 knippe sparris, ca 200-250 g
2 tomater
2 mozzarella, sammanlagt 250 g
salt och peppar
fullkornsris
broccoli
grönspepparsås (pulver)
- Sätt ugnen på 200˚C.
- Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
- Skiva kasslern tunt, ca 0,5- 1 cm tjocka skivor.
- Skala och skiva löken. Låt sparrisen rinna av (om det är burksparris) alt. om den är frusen, låt den tina, värm ev. på den i hett vatten.
- Skiva tomaterna och mozzarellan.
- Varva kassler med resten av ingredienserna i en ugnssäker form.
- Krydda med salt och peppar.
- Sätt formen mitt i ugnen och tillaga ca 25-30 minuter dvs när mozzarella smält och tomaterna ser mjuka ut, löken likaså.
- Koka upp broccoli och koka upp pulversåsen enligt förpackningen.
- Servera kasslern med riset, broccolin och grönpepparsåsen.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)